Terug naar de hoofdpagina

 

 

Een filmpje met een korte presentatie van dit topstuk. De muziek die u hierbij hoort is een gregoriaans gezang dat voorkomt in ons Processionale, nl. Ecce lignum crucis.


 

Uitvoeringen op CD van enkele gezangen die in het Processionale voorkomen

 

 

1°) Ecce lignum crucis ('Zie het hout van het kruis'): dit gezang wordt gezongen op Goede Vrijdag wanneer het kruis naar voren in dekerk wordt gedragen en in drie 'staties' ontbloot wordt. Omdat het eigenlijk een lofzang is op het H. Kruis werd het bij de 'Vespers van het H. Hout' op de Open Monumentendag die in het teken stond van 'Hout' - waarop dan ook de feestdag van het H. Hout of het H. Kruis, kerkwijdingsfeest van de begijnhofkerk, gevierd werd - uitgevoerd als intredezang. Het gezang Ecce lignum crucis wordt hier uitgevoerd door het Gregoriaans Abdijkoor van Grimbergen.

2°) De zgn. Improperia

3°) Het Salve Regina

4° en 5°) Een totaal andere uitvoering van de Improperia en van het Salve Regina, o.l.v. de bekende musicoloog Marcel Pérès, die samenwerkt met een kerkkoor uit Corsica die het Gregoriaaans volgens een mondelinge traditie (dus niet geleerd uit liturgische zangboeken) uitvoeren. Volgens Pérès staat deze uitvoeringswijze dichter bij de manier waarop in de Middeleeuwen het Gregoriaans gezongen werd dan de huidige uitvoeringswijzen volgens de opeenvolgende systemen van Solesmes (Mocquereau en Cardine) [voor de geschiedenis van het Gregoriaans: zie vooral de website van de jeugdauteur Willy Schuyesmans].

 

 

 

 

 

 

De persvoorstelling op 30 april 2009. (Powerpoint presentatie)

 

Klik op het symbool van Power Point, vervolgens op 'Openen' en tenslotte, wanneer het wachtwoord gevraagd wordt, op 'Alleen-lezen'. Let wel: het kan één of meer minuten duren eer de omvangrijke PPP geopend is en de vraag naar het wachtwoord verschijnt. Deze PPP is gemaakt ten behoeve van de persvoorstelling van het Processionale als nieuw topstuk van de Vlaamse Gemeenschap.
Geen Powerpoint ? Klik hier om Power Point Viewer te downloaden.

 

Enkele foto's van bladzijden uit het Processionale

  B TUbg Hs 01 f31r
 
B TUbg Hs 01 f04r

B TUbg Hs 01 f30r

 
B TUbg Hs 01 f51v
 
B TUbg Hs 01 f38r
 
B TUbg Hs 01 f36r

 

 

 

Impressie van 30 april De Muziekbibliotheek