Artikel uit: (de oude)

bekijk het origineel artikel

Origineel

reacties behoud het hekken

Grote Markt moet voor zomer 2012 klaar zijn

door Karl van den Broeck · 31 March 2010

markt01De Grote Markt moet het nieuwe salon van Turnhout worden. Het schepencollege zette het licht op groen voor een definitief ontwerp dat nu snel zal worden ingediend om zo de bouwvergunning te kunnen aanvragen. Voor het bouwverlof moet de aannemer aangeduid worden zodat de werken na de zomer kunnen beginnen. In april 2012 zou ‘het Salon van Turnhout’ klaar moeten zijn. De zomer is de uiterste datum. Gisterenavond stelde het studiebureau Stramien de plannen voor aan de bevolking. De markt wordt aangelegd in drie zones. Er komt een wandelrand die plaats biedt voor terrassen (zelfs dubbele terrassen), een wandelzone van 3 meter, en een wachtzone voor de bushaltes (aan de noord- en oostkant). Daarna volgt de rijweg en een fietspad.

Er komen luifels die bevestigd zijn aan verlichtingspalen die zowel de rijweg als het voetpad verlichten.
Enkel aan de westkant (waar het stadhuis staat) komt een volledige wandelzone. Gemotoriseerd verkeer wordt er geweerd. Die zone gaat over in een groot open marktplein dat zich vooral aan de zuidkant uitstrekt. Dat plein wordt in gezaagde kasseien aangelegd, maar een nieuwe wandelstrook verbindt de Gasthuisstraat met de ingang van de Turnova-site.

Hek sneuvelt
Rond de kerk moet het hekken sneuvelen. Na overleg met het actiecomité ‘Behoud het hekken’ werd besloten het elders in de stad te hergebruiken. Burgemeester Francis Stijnen (CD&V) – ook historicus – zei begrip te hebben voor de vraag van vele verenigingen om het hek te laten staan. In de nieuwe plannen wordt de kerktuin echter uitgebreid rond de hele kerk (ook het noorden). Daarmee wordt die tuin eigenlijk in zijn oude vorm hersteld. ‘We willen dat die tuin een plek van stilte wordt. Het hekken is te kort om de hele tuin te omspannen en daarom moet het weg,’ zei Stijnen.

De oude bomen rond de kerk blijven staan en er komen er nog een hele reeks bij. Vooral aan de invalswegen. Ook de oude standbeelden in de kerktuin blijven. De Patriot en het nieuwe beeld aan de noordkant worden naar de stadstuin verplaatst. Die tuin krijgt wel een omheining van doorlopende zitbanken.

De markt oprijden kan alleen via de Otterstraat en de Graatakker. Enkel de helft van de zuidkant en de oostkant zijn toegankelijk voor auto’s. De noordkant niet. De markt verlaten kan via de Paterstraat en de Baron Dufourstraat. Fietsers mogen overal rijden, in beide richtingen.

Camera’s aan het Zegeplein (en misschien) de Paterstraat moeten controleren dat auto’s niet in de verboden richting rijden. Er komt ook een fontein aan de zuidkant van de kerk en op verschillende plaatsen komen in totaal zo’n 150 fietsenstallingen.
Tussen de kerk en het stadhuis wordt een link gelegd met bomen zodat de ceremoniezone wat intiemer wordt. De marktkramers werden geconsulteerd. De ruimte voor kramen is kleiner, maar er komt een uitbreiding op het Zegeplein.

Kersttstal
Ook de mensen van Kerstmis in Turnhout waren op post bij depresentatie van de plannen. In de plannen is wel voorzien dat de kerststal in de stadstuin zal kunnen blijven.

Ondertussen gaan de opgravingen door. De archeologen houden de lippen op mekaar, maar er zijn geruchten dat er een oud ‘Vrijheidshuis’ is blootgelegd. Ook de fundamenten van een kerkmuur die ouder is dan de huidige Sint-Pieterskerk zou zijn gevonden. Binnenkort komt de zuidkant aan de beurt. Daar stond vroeger het oude stadhuis en daar bevindt zich ook nog een schuilkelder. De markt krijgt weer een laagje asfalt in juni zodat de zomerfestiviteiten die de VRIJ-dagen moeten vervangen wel kunnen doorgaan. De horeca was blij dat de werken in sneltempo zullen (zouden moeten) verlopen  en dat de markt nooit helemaal zal worden afgesloten.
De tijdelijke parking die voorzien is op Turnova, komt er. Maar over de datum is nog geen uitsluitsel.

Foto's:

Podcast

Interview op TOS-actueel