Communautaire problematiek

 

Bart De Wever (column)

Vlaamse nazi's

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=RH2VJIPE

 

Op 21 september 2010 omstreeks 12:22, zei Hilde De Boeck, George:

Schitterend! Het Waalse negationisme tov. hun collaboratie tijdens de bezetting kon niet beter geÔllustreerd worden. BDW bewijst weer eens zijn kennis van zaken en zijn vermogen om op een beleefde doch niet mis te verstane wijze de mensen die hem nu al jaren zwart maken van antwoord te dienen - zonder dat ze ook maar ťťn tegenargument kunnen verzinnen. Waarschijnlijk is het net daarom dat zijn tegenstanders ( van welke signatuur ook ) zo kwaad zijn; niets is zo pijnlijk als publiekelijk met je mond vol tanden staan.

In reactie hierop: Op 23 september 2010 omstreeks 16:33, zei Marcel Gielis, Turnhout:

Als historicus heeft BDW itt. zijn broer een blinde vlek: hij realiseert zich nog altijd niet dat de Vlaams-nationalistische opvattingen over (de splitsing van) BelgiŽ via het activisme voortkomen uit de ideologie die de Duitse bezetter hier verspreidde tijdens WO I. In WalloniŽ is dit inzicht algemeen verspreid door de populaire boekjes van Jo Gťrard e.d. Dit verklaart het fundamentele wantrouwen in WalloniŽ tgo. de N-VA, die idd. de erfgenaam is van het collaborerende VNV (zie daarover de diss. van broer Bruno). Wanneer BDW dit Waalse wantrouwen wil wegnemen zal hij wat anders moeten doen dan zeggen wat ze daar toch ook al wel lang weten, nl. dat er ook in WalloniŽ (bv. in de streek van Charleroi) veel collaboratie was. BDW zal, zoals de Walen in het algemeen reeds lang voor de Vlamingen gedaan hebben, moeten breken met de ideologie van de collaboratie, waarvan een uiterst belangrijk element is het streven naar een splitsing van BelgiŽ (en concreet bv. van de sociale zekerheid!).

 

Op 23 september 2010 omstreeks 15:26, zei Jp D., Kampenhout:

Misschien een ander facet belichten van Herge? In 'Les Bijoux de la Castafiore' neemt hij het op voor de...zigeuners. Het album verscheen in 1963! In de oorlog heeft hij verkeerde keuzes gemaakt, nadien heeft hij zich serieus herpakt.

Per vergissing in reactie hierop: Op 23 september 2010 omstreeks 16:07, zei Marcel Gielis, Turnhout:

Als historicus heeft BDW itt. zijn broer een blinde vlek: hij realiseert zich nog altijd niet dat de Vlaams-nationalistische opvattingen over (de splitsing van) BelgiŽ via het activisme voortkomen uit de ideologie die de Duitse bezetter hier verspreidde tijdens WO I. In WalloniŽ is deze visie algemeen verspreid door de populaire boekjes van Jo Gťrard e.d. Dit verklaart het fundamentele wantrouwen in WalloniŽ tgo. de N-VA, die idd. de erfgenaam is van het collaborerende VNV (zie daarover de diss. van broer Bruno). Wanneer BDW dit Waalse wantrouwen wil wegnemen zal hij wat anders moeten doen dan zeggen wat ze daar toch ook al wel lang weten, nl. dat er ook in WalloniŽ (bv. in de streek van Charleroi) veel collaboratie was. BDW zal, zoals de Walen in het algemeen reeds lang voor de Vlamingen gedaan hebben, moeten breken met de ideologie van de collaboratie, waarvan een uiterst belangrijk element is het streven naar een splitsing van BelgiŽ (en concreet bv. van de sociale zekerheid!).

 

Op 23 september 2010 omstreeks 16:29, zei Marcel Gielis, Turnhout:

Een toelichting waarom ik zei dat de sociale zekerheid federaal moet blijven. Als grensarbeider weet ik waarover ik spreek. JoŽlle Milquet heeft op veel punten overschot van gelijk. De Vlamingen, die vanalles willen splitsen, beseffen onvoldoende hoeveel reeds door Europa geregeld is. Milquet is inzake Europa goed onderlegd. Als de Vlamingen bv. takken van de sociale zekerheid die (zoals het kindergeld!) onder EEG-verordening 1408/71 vallen, willen splitsen, zullen zij bv. in Brussel de regels moeten respecteren die gelden voor grensarbeiders. Afgezien van het feit dat dat haast onoplosbare problemen zal scheppen, zou het mettertijd ook wel eens vreselijk nadelig voor Vlaanderen kunnen uitvallen, want uiteindelijk zal iedereen die in Brussel werkt, ŗ la carte (!) mogen kiezen voor het meest voordelige systeem. Uit de Europese regelgeving inzake sociale zekerheid blijkt dat Europa bezig is een federatie te worden. Het is dan dwaas om van BelgiŽ een confederatie te maken.

 

 

Mia Doornaert (column)

ROOKGORDIJN

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=QL2VSEHM

Op 27 september 2010 omstreeks 10:38, zei Marcel Gielis, Turnhout:

Wat Mia Doornaert zegt is volledig juist! Dat weet ik niet alleen als historicus, maar ook en vooral zelfs uit mijn eigen familiegeschiedenis, waarover van in mijn prille jeugd met bewonderenswaardige eerlijkheid verteld werd.

[In vele andere families gebeurde dat niet!]